Kako započeti s organskom poljoprivredom u Srbiji?

Organska poljoprivreda se generalno smatra održivijom alternativom konvencionalnom uzgoju u pogledu proizvodnje hrane. Kao rezultat, potražnja za organskim proizvodima raste. U suštini, porast popularnosti organskih proizvoda je direktan rezultat rastuće brige za zdravlje među potrošačima i sve veće svesti o zdravstvenim prednostima organske hrane.

Nedavna studija procenjuje da će globalno tržište organske hrane i pića dostići 323,56 milijardi dolara do 2024. godine. Evropa je drugi najveći potrošač organskih proizvoda i čini više od 33 posto ukupnog svetskog udjela u prihodima. Očekuje se da će ovaj trend u Evropi biti vođen promenom u stavovima stanovništva prema zdravom načinu života i rastućom svesti o medicinskim prednostima ovakvog vida ishrane.

S obzirom da organska proizvodnja hrane ima mnogo potencijala u budućnosti, u nastavku smo dali vodič kako započeti s organskom poljoprivredom u Srbiji. 

Odredite svoj cilj i namensku proizvodnju

Kada počnete da razmišljate o pokretanju organske proizvodnje, važno je da odredite cilj i da odlučite šta će biti vaš glavni proizvod. To može biti povrće, voće, žitarice, meso, mlečni proizvodi ili nešto drugo.

Treba da se fokusirate na proizvodnju onoga što najbolje znate i što volite da radite. Takođe, treba da uzmete u obzir i potražnju na tržištu.

Nakon što odredite svoj cilj i namensku proizvodnju, treba da se informišete o svim specifičnostima i potrebama za proizvodnju odabranih proizvoda, kao što su vrsta zemljišta, vreme sadnje i berbe, potrebe za vodom i održavanjem, kao i druge bitne informacije. 

Pronađite tržište za svoje proizvode

Sledeći korak je da istražite da li postoji dovoljna potražnja za organskim proizvodima u vašem području i da li su dostupni dobri kanali distribucije za vaše proizvode. Pored toga, treba da ispitate kakva je konkurencija i da li će biti teško da prodate svoje proizvode u odnosu na njihove.

Isto tako je važno da pratite trendove na tržištu i da se prilagođavate potrebama potrošača. To može da uključi diversifikaciju proizvoda koje nudite, prilagođavanje cena i promocija proizvoda.

Informacije koje prikupite tokom istraživanja tržišta mogu da vam pomognu da donesete informisane odluke o proizvodu koji želite da plasirate na tržište organske hrane u Srbiji. 

Informišite se o zakonskim propisima

Za uspešno bavljenje organskom proizvodnjom neophodno je razumeti zakonske uslove koji se odnose na tu vrstu proizvodnje i prodaje. To uključuje poznavanje Zakona o organskoj proizvodnji Republike Srbije, koji precizira pravila koja se odnose na proizvodnju, označavanje i distribuciju organskih proizvoda u zemlji.

Osim toga, važno je da se informišete i o sledećim aktima:

  • Pravilnik o kontroli i certifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji za izdavanje sertifikata, kao i uslove i način prodaje organskih proizvoda.

Ovi zakonski akti regulišu sve faze proizvodnje organske hrane, od kvaliteta zemljišta i vrste semena koja se koristi, do korišćenja organskih gnojiva i pesticida, kao i poštovanja smernica za higijenu i bezbednost hrane. 

Sertifikujte svoju organsku proizvodnju

Da biste svoje proizvode prodavali kao organske u Srbiji, morate da ispunite sve uslove i poštujete organske propise na osnovu kojih možete dobiti sertifikat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili kontrolne organizacije (nezavisne kompanije koja radi u saradnji sa Ministarstvom). Neke kontrolne organizacije su Ecocert Balkan, SGS, CIN, TMS CEE i Ecovivendi.

Ovaj proces uključuje popunjavanje prijave i podvrgavanje kontroli kako bi se osiguralo da vaše proizvodne metode ispunjavaju zahteve za organsku proizvodnju.

Dobijanje organskog sertifikata može biti dugotrajno i detaljno. To takođe uključuje prikupljanje dokumentacije o korišćenju organskog semena, postupcima kontrole štetočina i praksi upravljanja zemljištem.

Nakon što dobijete sertifikat, organsku hranu možete da prodajete potrošačima koji traže biološki ispravne proizvode. Svakako je bitno da nastavite da sledite zahteve za organsku proizvodnju i da se podvrgnute redovnim kontrolama kako bi se osiguralo da je vaša proizvodnja i dalje u skladu sa standardima. 

Pronađite odgovarajuću lokaciju

Pronalaženje odgovarajuće lokacije je važan faktor za uspeh u organskoj proizvodnji. Prilikom odabira lokacije trebalo bi uzeti u obzir faktore poput:

  • Dostupnosti zemljišta
  • Pristupa vodi
  • Blizine tržišta

Takođe, treba imati u vidu i klimatske uslove, dostupnost električne energije i drugih resursa, prisustvo štetočina i bolesti i slično.

Takođe možete odrediti koji delovi Srbije su pogodni za organsku proizvodnju. Na primer, Vojvodina je pogodna za žitarice, istok i jug zemlje su odlični za organsko stočarstvo, dok je centralni deo idealan za voćarstvo. 

Razmotrite efikasnost i ekonomsku isplativost

Pronalaženje odgovarajuće metode proizvodnje je važno za uspeh u organskoj poljoprivredi, jer može da utiče na efikasnost i održivost proizvodnje. Na primer, primenom previše agresivne ili neodržive metode, može se ošteti zemljište ili dovesti do štetnog uticaja na okolinu. S druge strane, korišćenje metoda koje su previše neefikasne ili skupe može dovesti do niže produktivnosti ili većih troškova proizvodnje.

Stoga je potrebno uzeti u obzir sve moguće faktore kako bi se došlo do najboljeg metoda za proizvodnju organske hrane. Među faktorima koje treba razmotriti su uslovi terena, vrsta proizvoda i ciljano tržište.

Ravnoteža između efikasnosti i održivosti je ključno jer organska proizvodnja treba da bude održiva na duge staze. To znači da treba da vodite računa o zdravlju tla, uticaju na okolinu i zdravlje ljudi, uz istovremeno postizanje dovoljne produktivnosti za ekonomsku isplativost. 

Obezbedite opremu prilagođenu organskoj proizvodnji

Za uspešnu organsku proizvodnju poželjno je da imate i adekvatnu opremu koja će vam pomoći da povećate efikasnost i distribuciju, očuva kvalitet proizvoda i nadasve smanji troškove.

Pri odabiru opreme treba da imate u vidu da u organskoj proizvodnji nije dozvoljeno korišćenje hemijskih sredstava ili mašina koje su kontaminirane tim sredstvima, pa je važno da se izbor prilagodi proizvodnji i da pruža efikasnost i održivost u radu.

Na domaćem tržištu postoji velik izbor mašina i opreme za organsku proizvodnju i distribuciju, uključujući mašine za pakovanje ili pakerice, sortiranje, obradu hrane i etiketiranje.

Kada kupujete mašine i opremu, trebalo bi da obratite pažnju na njihove karakteristike, kao što su mogućnost prilagođavanja različitim oblicima i veličinama proizvoda i ambalaže, preciznost i brzina, kapacitet proizvodnje i higijenske osobine.

Smanjite troškove i poboljšajte kvalitet proizvoda pomoću adekvatne opreme

Za uspešnu organsku proizvodnju neophodno je da se vodite principima pažljivog planiranja i organizacije, kao i da poštujete specifične propise i standarde. Međutim, izbor odgovarajuće opreme takođe igra važnu ulogu u postizanju uspeha u ovom segmentu.

Izbor opreme koja je prilagođena potrebama organske proizvodnje i koja pruža efikasnost, održivost i higijenu u radu, može da poveća uspešnost proizvodnje i očuva kvalitet, smanji troškove i poboljša sigurnost i trajnost proizvoda. Zato pažljivo razmislite kad birate opremu za organsku proizvodnju.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!