Proizvodnja i pakovanje stočne hrane

Za proizvodnju stočne hrane se odlučuju mnogi vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, jer imaju sve potrebne sirovine za kvalitetan proizvod, za kojim na tržištu vlada velika potražnja. Uz minimalna ulaganja u opremu, odnosno proizvodni pogon, moguće je razviti unosan biznis.

Potražnja za stočnom hranom je velika tokom cele godine. Čak i u mesecima kada se stoka u privatnim gazdinstvima pušta na ispašu, neophodna je dohrana, dok se na farmama stoka hrani isključivo unapred pripavljenom stočnom hranom. Privatna gazdinstva kupuju vreće stočne hrane težine od 10 do 50kg, naročito tokom zime, dok se na farmama troše tone stočne hrane.

Na tržištu postoji širok izbor stočne hrane raznih proizvođača, ali manjka kvalitetne hrane koja obiluje svim potrebnim nutrijentima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj stoke. Kako biste bili konkurentni, ako se odlučite za proizvodnju stočne hrane, morate ponuditi proizvod koji će se kvalitetom izdvajati u odnosu na postojeću ponudu.

Jedan od najbitnijih segmenata proizvodnje stočne hrane jeste dobro sušenje zrna. Stočna hrana koja ima zadovoljavajući procenat vlage pakuje se u vreće uz pomoć mašine za pakovanje u vreće. Pakovanje sprečava spoljne uticaje da povećaju stepen vlage stočne hrane, te se dobro upakovan proizvod može dugo čuvati bez gubitaka na kvalitetu.

Šta kvalitetna stočna hrana mora da sadrži?

Stočna hrana se koristi za tov i ishranu zečeva, živine, krava, svinja. Svaka od ovih životinja ima različite potrebe u pogledu proteina i vlakana, koji su potrebni za pravilan rast i razvoj. Interesantno je da je zečevima potrebno najviše vlakana – u hrani pripravljenoj za njih treba da bude 30-35%, dok je za krave potrebno 20-25%. U ishrani svinja vlakna su zastupljena 15-20%, dok živina zahteva 10-15%.

Kvalitetna stočna hrana utiče na stopu rasta stoke, a količina potrošene hrane i napredak životinja u pogledu rasta moraju da budu srazmerni.

U osnovi svakog pripravka hrane za stoku nalazi se zrno. Zrno nije dovoljno, te se u mešavini moraju naći i vlakna, koja se nalaze u biljnom brašnu i sušenoj travi, kao što je detelina ili seno. Biljno brašno i usitnjeno seno će dodati na količini stočne hrane, a obzirom da su u pitanju jeftine sirovine, smanjiće troškove same proizvodnje. Na taj način, uz mala ulaganja, novi proizvođači mogu da kreiraju konkurentne cene, koje će ih istaći na tržištu, dok istovremeno nude zbilja kvalitetan proizvod.

Većina stočne hrane koju je moguće kupiti u poljoprivrednim apotekama sadrži zrno u većinskom procentu. Zrno je dobro, jer sadrži masti, belančevine i ugljene hidrate, ali vlakna manjkaju.

Vlakna u dodiru sa vodom povećavaju zapreminu, a životinjama povećavaju apetit, ubrzavaju metabolizam i doprinose bržem rastu.

Šta je potrebno za početak proizvodnje stočne hrane?

Kako biste otpočeli proizvodnju stočne hrane biće vam neophodna mašinska postrojenja za preradu i pakovanje proizvoda. Neophodni elementi su sledeći:

  • Mlin za pelet
  • Drobilica zrna
  • Presa za ceđenje ulja
  • Sušara
  • Mašina koja usitnjava seno
  • Mašina za pakovanje u džakove

Opremanje proizvodnog pogona iziskuje troškove koji okvirno iznose 2000 evra. Ukoliko gazdinstvo nije u mogućnosti da izdvoji potrebni novac, uz detaljan plan i nacrt možete se obratiti republičkim fondovima koji daju subvencije ili IPARD fondu koji finansira ovakve projekte.

Proizvodnja stočne hrane ugrubo opisana izgleda ovako: Nakon košenja trave ili deteline, istu je potrebno dobro osušiti. Neosušena trava može da se ubuđa, a tada postaje beskorisna. Nakon sušenja u sušari, seno je neophodno dobro usitniti, kako bi se dobilo biljno brašno. Žitarice se usitnjavaju u drobilicama zrna, dok se suncokret tretira u presama za ceđenje ulja, odakle se dobija ulje i čvrsti ostatak, koji se dodaje stočnoj hrani. Svi sastojci se stavljaju u mlin za pelet, odakle izlazi finalni proizvod – briketi stočne hrane. Doziranje stočne hrane vrši se u skladu sa razvojnom fazom i vrstom životinja.

Gotova stočna hrana se pakuje u džakove uz pomoć mašine za pakovanje u džakove. Pakerice mogu da budu statične ili prenosne. Prenosne pakerice su praktične i jednostavne za korišćenje. Lagane su, nevelikih dimenzija i omogućavaju da se proces proizvodnje stočne hrane završi na poljoprivrednom gazdinstvu. Radnik koji rukuje pakericom na licu mesta prilazi vrećama i zatvara ih. Mašine za pakovanje u vreće zatvaraju vreće od poliuretana, papira i jute, čvrstim mašinskim koncem koji garantuje kvalitetno zatvaranje i bezbedan transport robe.

Mirić servis u ponudi ima širok izbor prenosnih i statičnih mašina za pakovanje u vreće. Za pakovanje stočne hrane preporučuju sistem za pakovanje u otvorene vreće Bruto i Mono neto.

Pakerice Bruto predviđena je za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda. Ima kapacitet punjenja do 200 vreća na sat, automatski vrši proces uvrećavanja. Automatska korektivna vaga kombinovana sa dozirnim sistemom omogućava precizno punjenje u opsegu od 5 do 50kg. Pakerice Bruto pogodne su za pakovanje u papirne, PP ili PE vreće.

Pakerice Mono neto je takođe predviđena za pakovanje proizvoda u zrnu i prahu. Ima iste karakteristike kao i Bruto pakerica, s razlikom što se merenje vrši u mernoj kofici, a zatim se vreća puni unapred odmerenom količinom proizvoda. Pogodna je za pakovanje u papirne, PP ili PE vreće.

Mašine za pakovanje u vreće zaokružuju proces proizvodnje stočne hrane, koja je potom spremna za transport i dalju distribuciju. Proizvodnja stočne hrane je perspektivan biznis koji uz mala ulaganja može doneti veliku dobit, jer je potražnja konstantna, a broj potrošača sve veći. Ako se bavite mislima o pokretanju vlastite proizvodnje, iskoristite momenat dok je deficitarna i ne oklevajte.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!