Kako prepoznati dobar pelet

Grejanje na pelet ima brojne prednosti u odnosu na zagrevanje životnog prostora drugim energentima. Međutim, nije svaki pelet isti. Na tržištu se može naći pelet odličnog kvaliteta koji će ispoljiti svoje najbolje karakteristike sagorevanjem, baš kao i loš pelet čija upotreba može da izazove brojne probleme.

Od kvaliteta peleta zavisi da li ćete zimu provesti ušuškani u ujednačeno toplom domu ili ćete više vremena biti u kotlarnici, čisteći peć. Kvalitet peleta bitan je za ispravan rad i dugovečnost kotla. Dobar pelet je teško prepoznati, a kako biste bili sigurni kupujte ga od renomiranih proizvođača, čije je ime garancija kvaliteta.

Kako se proizvodi kvalitetan pelet?

Pelet je obnovljivo biogorivo koje se dobija preradom otpadaka drvne industrije i drvnih sirovina. Proizvodnja peleta se ugrubo može podeliti na četiri faze.

Prva faza je faza drobljenja, gde se drvni ostaci u drobilici usitnjavaju i pretvaraju u prah. Komadići drveta nakon drobljenja ne smeju biti krupniji od 3mm. Pre usitnjavanja, kako bi postigli maksimalan kvalitet peleta, potrebno je odrstraniti koru drveta iz mase koja se prerađuje, a ostaviti samo jezgro drveta. Samlevena kora spada u nečistoće, koje utiču na kvalitet sagorevanja peleta i pepeo koji ostaje nakon sagorevanja.

Druga faza uključuje sušenje sirovine. Kako bi otpočeo proces peletiranja, vlaga u drvetu treba da bude do 15%. Obrtnim sušačem sirovine se suše, a procenat vlage se spušta sa 60 na 10%.

U peletirki, mašini za proizvodnju peleta, se pod visokom temperaturom i pritiskom formiraju komadići peleta. Kvalitetan pelet ne sadrži nikakve hemijske supstance. Komadići drveta se sami povezuju, uz pomoć lignina, koji se oslobađa prilikom prerade i deluje kao vezivno tkivo. Gotov pelet je temperature od 60 do 80 stepeni, te ga je neophodno ohladiti. Prilikom hlađenja procenat vlage u gotovom proizvodu se dodatno smanjuje za 3-4%.

Nakon hlađenja pelet je spreman za pakovanje i distribuciju. Pakovanje peleta uz pomoć pakerice za pelet čuva kvalitet proizvoda od uticaja spoljašnje vlage. Pakerice za pelet pakuju pelet u vreće od 50kg, koje se koriste u domaćinstvima i vreće od 250kg za industrijske potrošače.

Mirić servis se godinama bavi prodajom i servisiranjem pakerica za pelet. Pakerice za pelet spadaju u mašina za pakovanje u vreće koje automatski uvrećavaju bilo koju vrstu zrnaste robe. Mašine za pakovanje u vreće sadrže autokorektivnu vagu i dozirni sistem za punjenje, te precizno pune željenu količinu robe u opsegu od 5 do 50kg.

Posedovanje kvalitetne pakerice za pelet zaokružuje proces proizvodnje peleta, koji je spreman za dalju distribuciju.

Kako da prepoznate kvalitetan pelet?

Mnogo je lakše prepoznati pelet lošeg kvaliteta nego dobar pelet. Naime, pravila ne postoje. Ne možemo reći da je tamnija nijansa drveta znak da je pelet loš, iako važi pravilo da je bolji svetli pelet. Ipak postoji par karakteristika po kojima ćete razlikovati dobar i loš proizvod:

  • Najkvalitetniji pelet proizvodi se od 100% drveta bukve, koje je očišćeno od kore. Pelet je moguće napraviti i od mnogih drugih vrsta drveta, ali bukov pelet jedini pri sagorevanju ostavlja svega 0.7% pepela, ujednačeno gori i ima veliku kalorijsku vrednost.
  • Vlažnost kvalitetnog peleta mora da bude ispod 10%.
  • Kvalitetan pelet ne sadrži nikakve sastojke sem drveta. Ako su u pelet dodavane hemijske supstance to je znak da nije napravljen od kvalitetnih sirovina.
  • Kvalitetan pelet ima glatku i ravnu površinu, bez pukotina. Dugačak je oko 3cm, a širok 6mm.
  • Kvalitetan pelet treba da miriše na drvo, a ne na hemiju.
  • Što je kvalitetniji pelet količina pepela u gorioniku će biti manja.
  • Prilikom kupovine peleta, pogledajte dno plastičnog džaka. Ako se na dnu nalazi prašina, nemojte da kupujete proizvod. Kvalitetan pelet se ne kruni i ne osipa pod prstima, kao ni prilikom transporta.
  • Kupujte samo pelet renomiranog proizvođača, sa sertifikatom i deklaracijom proizvoda.

Mali trik za prepoznavanje kvalitetnog peleta: stavite komadić peleta u vodu. Ako je proizvod dobar, pelet će potonuti, upiti vodu i nabubriti. Voda u kojoj je potopljen ne sme da promeni boju (ako promeni boju drvo je otpustilo hemikalije) i treba da ostane bistra, a ne zamućena.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!