Kako odabrati pravu mašinu za pakovanje?

Ako se bavite preradom hrane ili svoje proizvode prodajete putem e-trgovine, dobro pakovanje može da vam poveća privlačnost proizvoda i produži njihov rok trajanja. Da bi se to postiglo, potrebna je odgovarajuća mašina za pakovanje ili pakerica.

Dobra mašina za pakovanje automatizuje proces, što smanjuje potrebnu radnu snagu i povećava produktivnost, istovremeno smanjuje i troškove rada. Osim toga, poboljšava kvalitet pakovane robe eliminišući ljudske greške.

Ipak, s obzirom na velik izbor na tržištu, kako odabrati mašinu za pakovanje koja odgovara vašim potrebama? 

Koji faktori utiču na proces pakovanja?

Proces pakovanje zavisi od prirode proizvoda. Tako, na primer, nekvarljivi proizvodi poput plastike iziskuju jednostavniju mašinu, dok prehrambeni proizvodi traže vakuum mašine za pokavanje u vreće da bi se sprečilo zagađenje mikrobima, samim tim produžavajući rok upotrebe. Pored navedenog, vrsta vašeg proizvoda određuje i sledeće:

  • Dimenzije pakovanja
  • Težinu punjenja
  • Idealan način pakovanja
  • Kapacitet.

Sve ovo treba imati u vidu kada se biraju sistemi za pakovanje jer se neretko razlikuju u materijalu, načinu i veličini pakovanja s kojim mogu da upravljaju. Ukoliko zanemarite prirodu vašeg proizvoda, postoji velika verovatnoća da ćete investirati u opremu koja nije kompatibilna, što posledično vodi do prevremenih kvarova, zastoja u radu i skupih popravki. 

Koliko je bitna brzina pakovanja?

Mašine za pakovanje pomažu da upakujete mnogo više proizvoda po satu, što ih čini veoma efikasnim. Zato brzina kojom mašina pakuje može da igra značajnu ulogu u vašem poslovanju, posebno ako vam je prioritet da prozivod što pre izađe na tržište.

Dakle, pre nego što izaberete pravu mašinu za pakovanje, postavite sebi pitanje koliko proizvoda nameravate da izbacite svakodnevno i kojim tempom. Odgovor na ovo pitanje će vam olakšati da odlučite koja mašina je najbolja za vas. 

Koji je idealan tip mašine za pakovanje za vaše potrebe?

Mašine za pakovanje su rasoložive u svim veličinama i oblicima, a najčešće se definišu kao ručne, poluautomatske i automatske.

Da biste znali za koju od tri da se odlučite, prvo razmotrite vrstu proizvoda koji se pakuje. Neki proizvodi su teži ili nestabilniji i zahtevaju više snage i preciznosti da bi se ispravno pakovali. U ovom slučaju, automatska mašina za pakovanje može da bude bolja opcija jer proces obavlja brže i sa manje grešaka.

Takođe, razmotrite i budžet koji ste spremni da izdvojite za pakericu. Ručne i poluautomatske mašine za pakovanje obično su jeftinije od automatskih, ali možda će vam u budućnosti trebati više radne snage da biste obavili istu količinu posla.

Na kraju, razmotrite i buduće planove za vašu proizvodnju. Ako planirate da je vremenom povećate ili prilagodite novim proizvodima, možda će vam biti potrebna fleksibilnija mašina koja može da se uskladi sa različitim zahtevima. U ovom slučaju, automatska mašina za pakovanje je opet bolji izbor.

Ukratko, odluka o tome koja vrsta pakerice vam je potrebna zavisiće od vaših specifičnih potreba i ciljeva. Razmotrite sve faktore, kao što su proizvod koji se pakuje, budžet i budući planovi, i to će vam pomoći da odlučite koja mašina najviše odgovara vašim potrebama. 

Koje parametre treba razmotriti pri izračunavanju cene mašine za pakovanje?

Takođe treba uzeti u obzir dugoročne troškove održavanja i popravki mašine, kao i troškove električne energije i drugih resursa koji su potrebni za rad mašine.

Ukoliko imate manju proizvodnju, ručne mašine za pakovanje mogu biti odlična opcija jer su jeftinije za kupovinu i ne zahtevaju automatizaciju. Međutim, treba imati na umu da će u dugoročnom periodu možda biti potrebno više radnika za rukovanje ovim mašinama, što može dovesti do većih operativnih troškova.

S druge strane, automatske mašine za pakovanje mogu imati veći početni trošak, ali u dugoročnom periodu mogu pokazati više efikasnosti i smanjiti troškove jer zahtevaju manje ljudskog rada. Ukoliko vodite veliku proizvodnju i imate budžet za ulaganje u automatizaciju, automatske mašine za pakovanje mogu biti dobra opcija.

Da biste što preciznije izračunali cenu mašine za pakovanje, u obzir bi trebalo da uzmete i sledeće:

  • Početnu kupoprodajnu cenu mašine
  • Troškove instalacije
  • Troškove vlasništva
  • Troškove rada i održavanja
  • Troškove rezervnih delova i dodatne opreme

Dakle, potražite mašine za pakovanje koje povećavaju proizvodnju, koriste manje energije i ne koštaju vas poslovanja dugoročno gledano. 

Želite li da poboljšate poslovanje sa mašinom za pakovanje?

Da li ste spremni da odaberete mašinu za pakovanje koja će pomoći u poboljšanju vašeg poslovanja? Kvalitetno pakovanje proizvoda je važno za stvaranje pozitivnog prvog utiska i ima dugoročan pozitivan uticaj na produktivnost i profitabilnost vašeg biznisa.

Investirajte u kvalitetnu mašinu za pakovanje i unapredite svoje poslovanje!

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!