Mašine ili pakerice za pakovanje zrnastih proizvoda

Pakerice ili mašine za pakovanje zrnastih proizvoda pripadaju grupi mašina za pakovanje u otvorene vreće. Namena ovih uređaja je pakovanje širokog asortimana proizvoda, dok količina doziranja može da varira u rasponu od 5 do 50kg.

Materijal koji se pakuje u pakerice za zrnaste proizvode može da bude u prahu, zrnu ili sitnim komadićima. Najčešće se koriste za pakovanje žitarica, brašna, pirinča, kafe, kikirikija, graška, orašastih plodova i semenki, čipsa, šećera i drugih proizvoda. Pakerice za zrnaste proizvode se ne koriste samo u prehrambenoj industriji. Uz njihovu pomoć se može pakovati i pelet, đubrivo i razni drugi materijali.

Rad mašine za pakovanje zrnastih proizvoda je automatizovan – automatski vrše proces uvrećavanja. Sastoje se od sledećih elemenata:

  • Koš sa mešačem
  • Dozirni sistem
  • Mehanizam za oblikovanje vreće
  • Mehanizam za vertikalno zavarivanje vreće
  • Mehanizam za horizontalno zavarivanje vreće (jaram)
  • Povlakač folije

Pakerice za zrnaste proizvode mogu da poseduju i dodatne elemente, zavisno od potreba pakovanja, koje će ubrzati i poboljšati njihov rad. Kapacitet punjenja je do 800 vreća na sat, zavisno od modela samog uređaja, predviđene mase i materijala koji se puni.

Pakerice za zrnaste proizvode su pogodne za pakovanje u papirne (natron) vreće, kao i u PP i PE vreće. Folije na vrećama moraju da budu od materijala koji je pogodan za zavarivanje, dakle od celofana, alu folije, plastike, dupleks, tripleks i slično. Na svakoj foliji se nalaze specifikacije – podaci o proizvodu koji se pakuje.

Doziranje zrnastih proizvoda

Dozirni sistemi se mogu puniti putem pužnog transportera ili manualno. Dozirni sistem pakerice za zrnaste proizvode može da bude zapreminski ili težinski, zavisno od vrste materijala koji se puni u vreće. Obe vrste mogu da poseduju vibracije, koje mogu da olakšaju punjenje, ukoliko se materijal ne kreće dovoljno brzo.

Prilikom zapreminskog doziranja količina materijala se unapred odmerava mernom koficom ili brojem obrtaja zavojnog vretena koje vrši trasport materijala. Kod težinskog doziranja željena količina materijala se meri uz pomoć autokorektivne vage.

Mehanizam rada pakerice za zrnaste proizvode

Vertikalne mašine za pakovanje zrnastih proizvoda uglavnom imaju zapreminske dozirne sisteme. Cev dozirnog sistema je povezana sa ispusnim otvorom levkastog koša iznad kojeg se nalazi mehanizam za okretanje vretena. Vretena imaju spiralne kanale kojima se roba transportuje u kragnu. Mehanizam za okretanje vretena poseduje merač broja obrtaja koji zaustavlja punjenje, kada spirala kroz kragnu napuni vreću željenom količinom materijala.

Mirić servis, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa mašinama za pakovanje u otvorene vreće, može da isporuči pakerice za zrnaste proizvode sa brojem kragni po odabiru kupca. Pakerice poseduju kragnu koja određuje opseg doziranja, ali po želji kupca mogu se poručiti još jedna ili dve kragne, koje bi pružile mogućnost punjenja u manje ili veće vreće.

Zatvaranje vreća napunjenih zrnastim proizvodima može se vršiti uz pomoć vertikalnog ili horizontalnog mehanizma za zatvaranje. Rad horizontalnog mehanizma vrši se putem pneumatskog cilindra.

Rad mašine za pakovanje zrnastih proizvoda je automatizovan i gotovo da isključuje potrebu za ljudskim faktorom. Zaposleni koji rade na pakovanju treba samo da pune koš i uklanjaju napunjene vreće. Međutim i ovaj deo posla može biti automatizovan ako se u koš ugradi graničnik koji reguliše punoću koša, dok se napunjene vreće odnose putem trakastog transportera.

Mirić servis u ponudi ima sledeće mašine za pakovanje zrnastih proizvoda:

Svi nabrojani modeli pakerica pogodni su za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda, a vreće koje se koriste su papirne, PP ili PE. U ponudi Mirić servisa su i sistemi za zatvaranje napunjenih vreća, kao i automatski dodavači deklaracija.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!