Mašine ili pakerice za pakovanje praškastih proizvoda

Pakerice za pakovanje praškastih proizvoda pripadaju mašinama za pakovanje u otvorene vreće. Mašine za pakovanje praškastih proizvoda mogu se koristiti za pakovanje širokog spektra proizvoda. Uglavnom su to mlevena kafa, šećer u prahu, puding, šlag, griz, vanilin šećer, brašno, kakao, prezle, so. Upotreba ovih mašina nije ograničena samo na prehrambenu industriju. Koriste se i u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, te se uz njihovu pomoć pakuju soda bikarbona, deterdženti, veterinarski proizvodi, proizvodi za zaštitu bilja. Količina praškastog materijala koji se pakuje u vreće može varirati između 5 i 50 kg.

Mašine za pakovanje praškastih proizvoda rade automatizovano, a sačinjavaju ih sledeći elementi: koš sa mešačem, dozirni sistem, mehanizam koji oblikuje vreće, mehanizam za vertikalno ili horizontalno zavarivanje vreće (jaram) i povlakač folije.

Mašine za pakovanje praškastih proizvoda mogu po želji kupca da sadrže i dodatne elemente, koji bi unapredili i ubrzali rad mašine za pakovanje, čiji je maksimum punjenje do 800 vreća na sat. Dodatni elementi zavise od vrste pakerice za praškaste proizvode, materijala koji se pakuje i predviđene mase vreća.

Pakerice za praškaste proizvode robu mogu da pakuju u papirne (natron) vreće, kao i u polipropilenske (PP) ili polietilenske (PE) vreće. Folije na vrećama moraju da budu sačinjene od materijala koji može da se zavari, a to je celofan, aluminijumska folija, plastika, dupleks, tripleks itd. Na folijama se nalaze podaci o proizvodu koji je upakovan u vreću.

Doziranje praškastih proizvoda

Dozirni sistem mašine za pakovanje praškastih proizvoda može da se puni ručno ili pomoću pužnog transportera (puža). Dozirni sistemi mogu da budu zapreminski ili težinski, a koji će dozirni sistem biti instaliran na pakerici zavisi od vrste materijala koji treba da se puni u vreće. I zapreminski i težinski dozirni sistemi mogu imati vibrirajuće efekte, koji ubrzavaju protok robe.

Zapreminski dozirni sistem unapred odmerava željenu količinu robe mernom koficom ili brojem obrtaja zavojnog vretena koje transportuje robu. Težinski dozirni sistem odmerava željenu količinu robe putem autokorektivne vage.

Mehanizam rada pakerice za praškaste proizvode

Vertikalne mašine za pakovanje praškastih proizvoda najčešće sadrže zapreminske dozirne sisteme. Cev dozirnog sistema je povezana sa ispusnim otvorom levkastog koša iznad kojeg se nalazi mehanizam za okretanje vretena. Vretena imaju spiralne kanale kojima se roba transportuje u kragnu. Mehanizam za okretanje vretena poseduje merač broja obrtaja koji zaustavlja punjenje, kada spirala kroz kragnu napuni vreću željenom količinom robe.

Mirić servis, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu i prodaji mašina za pakovanje u otvorene vreće, može da isporuči pakerice za praškaste proizvode sa brojem kragni po dogovoru sa kupcem. Pakerice poseduju kragnu koja određuje opseg doziranja, ali po želji kupca mogu se poručiti još jedna ili dve kragne, koje bi pružile mogućnost punjenja u manje ili veće vreće.

Zatvaranje vreća napunjenih praškastim proizvodima vrši se uz pomoć vertikalnog ili horizontalnog mehanizma za zatvaranje. Povlačenje folije za kese se može vršiti uz pomoć dve gumene trake koje se nalaze uz vertikalnu cev kragne ili uz pomoć mehanizma za horizontalno zavarivanje. Mehanizam za horizontalno zavarivanje drži vreću u čeljustima, zatvarajući punu i zavarivajući dno naredne vreće. Rad horizontalnog mehanizma vrši se putem pneumatskog cilindra.

Rad mašine za pakovanje praškastih proizvoda je automatizovan, a prisusto zaposlenog osoblja gotovo da nije neophodno. Zaposleni koji rade na pakovanju treba samo da pune koš i uklanjaju napunjene vreće. Međutim i ovaj deo posla može biti automatizovan ako se u koš ugradi graničnik koji reguliše punoću koša, dok se napunjene vreće odnose putem trakastog transportera.

U ponudi Mirić servisa mogu se pronaći sledeći modeli mašine za pakovanje praškastih proizvoda:

Svi nabrojani modeli pakerica pogodni su za pakovanje praškastih, zrnastih i sitno zrnastih proizvoda, a vreće koje se koriste su papirne, PP ili PE. U ponudi Mirić servisa su i sistemi za zatvaranje napunjenih vreća, kao i automatski dodavači deklaracija.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!