Sve što treba da znate pre nego što kupite mašinu za prošivanje džakova

Mašine za prošivanje džakova spadaju u red industrijskih šivaćih mašina. Mašine za prošivanje džakova se koriste u svim proizvodnim pogonima koji svoje krajnje proizvode pakuju u vreće, bilo da su u pitanju vreće od plastike ili tkanine. Posedstvom mašine za prošivanje džakova preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva mogu sami da plasiraju finalni proizvod, bez plaćanja uslužnih delatnosti, na koje odlazi dobar deo kapitala.

Vrste mašina za prošivanje džakova

Među mašinama za prošivanje džakova razlikujemo dva osnovna tipa – portabl, odnosno prenosne mašine i statične. Kao što sam naziv kaže, portabl mašine operater nosi u ruci, približava iz džaku koji je potrebno zatvoriti i zašiva njegov rub. Kako bi bilo lakše rukovati njima, portabl mašine su nešto manjih dimenzija i težine. Korisna karakteristika portabl mašina je što u par poteza mogu postati statične – fiksiranjem za radnu površinu ili kačenjem na tavanicu. Na ovaj način se posao olakšava operaterima.

Statične mašine su fiksirane za podlogu. Ne prinose se džakovima pri prošivanju, već se džakovi prinose mašinama. Uglavnom su fiksirane za nosač, a najčešće se nalaze iznad pokretne trasportne trake. Uloga operatera je da prinese rub džaka, koji mašina automatski prošiva, automatski odsecajući konac kada dođe do kraja ruba džaka.

Prenosive mašine za prošivanje džakova – prednosti

Kada su u pitanju portabl mašine za prošivanje džakova, popularnost ovih modela leži upravo u njihovoj lakoj transformaciji u statične mašine. Portabl mašine za prošivanje džakova su korisne ako postoji više skladišta ili proizvodnih pogona, a mašina ima nedovoljno, te operateri imaju potrebu da menjaju mesto rada. Ipak, ove mašine lako mogu postati i fiksne, tako što se kače za balanser.

Dugotrajan rad sa mašinom može izazvati zamor kod operatera, obzirom da teže oko 5 kg, a ukoliko se to desi, štepovi mogu biti nepravilni i neravni. Vešanjem mašine za prošivanje džakova na balanser operater ne mora da koristi snagu kako bi držao mašinu, već samo prinosi rub džaka do mašine, koja dalje automatski obavlja ostatak posla. Na ovaj način postiže se lep, ujednačen i ravan šav na svim džakovima.

Portabl mašine za prošivanje džakova se kače na 10 cm iznad džakova koji se prošivaju, stoga operativci ne moraju da koriste veliku snagu za podizanje džakova. Ove mašine se lako mogu postavljati i skidati sa mesta namenjenog za rad, bilo da se radi na pokretnoj traci ili u prostorima za skladištenje.

Kako funkcionišu mašine za prošivanje džakova?

Mašine za prošivanje džakova u principu funkcionišu dosta jednostavno. Među njima razlikujemo mašine koje prošivaju sa jednom iglom i jednim koncem, mašine koje koriste jednu iglu i dva konca, kao i mašine sa dve igle i dva konca.

Mašine koje imaju jednu iglu, a dva konca, logično pružaju jači i izdržljiviji štep nego mašine koje rade samo sa jednim koncem. One šiju s lica i naličja, od gore i od dole. S lica štep izgleda ravno, kao štep koji se dobija na običnoj šivaćoj mašini, dok sa naličja štep izgleda kao lančani. Gornji konac se prošiva jednom debljom iglom, a sve vreme se obraća pažnja na zategnutost konca, kao i na to da se šavovi ne nabiraju, već da budu potpuno ravni i ujednačeni, kako ne bi skupljali materijal.

Mašine rade pri dosta velikoj brzini, praveći od 1300 do 1800 uboda u minuti. Debljina konca koji se koristi je deset, a konac je kod najvećeg broja modela zaštićen korpicom, kako ne bi došlo do mršenja i pravljenja čvorova, što bi dovelo do bespotrebnih zastoja u radu.

Iako su povrede pri radu sa ovim mašinama retke, zbog brzine rada neophodan je oprez pri rukovanju.

Mašine za prošivanje džakova zatvaranje vrše na tri načina:

  • Obično zatvaranje
  • Zatvaranje sa jednostrukim ili dvostrukim preklapanjem.
  • Zatvaranje sa dodatnom krep trakom, koja može biti od tanke tkanine ili papira.

Džakovi se uglavnom prave od PP/PE materijala, natrona, lana ili pamuka. Koji god materijal da je u pitanju, igle mašine za prošivanje džakova su dovoljno čvrste i izdržljive da ga probiju, a donji transportni zupci imaju dovoljno jaku oscilaciju kretanja da „pokupe“ i privuku materijal. Nakon što je džak prošiven, vrši se automatsko odsecanje konca, jer sa jedne strane mašine postoji rezač za konac.

Održavanje mašina za prošivanje džakova

Mirić servis već dugi niz godina vrši servis mašina za prošivanje džakova, a u ponudi je i prodaja mašina za prošivanje džakova. Kako bi mašine za prošivanje džakova slali samo na redovni godišnji servis i izbegli kvarove, neophodno je preduzeti određene korake u njihovom održavanju.

Naime, mašine za prošivanje džakova prošivaju materijale svih vrsta – od plastike do tkanina. Sama roba koja se u njima nalazi dovodi do pojave mikro čestica prašine, a i prošivani materijal otpušta niti tkanine, koje u vidu praha zasipaju mašine. Kako se prašina na njima ne bi nagomilavala, pri radu ih je neophodno redovno otprašivati, odnosno čistiti. Prevelika količina prašine može vremenom dovesti do zagušenja i prestanka rada mašine.

Pored otprašivanja mašine za prošivanje džakova je neophodno redovno podmazivati. Abrazivni materijali mogu dovesti do trošenja delova mašine, stoga stopica, iglenjača i hvatač konca moraju biti redovno čišćeni i obilno podmazivani mašinskim uljem. Ove radnje je poželjno preduzimati svakodnevno, kako bi mašina što duže radila, bez potrebe za zamenom delova.

Ipak, servis mašina za prošivanje džakova je neophodno raditi redovno, jer su određeni delovi ipak potrošna roba, a to su ubodna pločica, donji transporter, DN igle, hvatač konca i zupčasti remen.

Snaga elektro motora koji pokreće mašine za prošivanje džakova je od 150 do 220 W, što im omogućava izvanrednu snagu i brzinu rada.

Bitno je naglasiti da su mašine za prošivanje džakova koje u ponudi ima Mirić servis izrađene od kvalitetnih, izdržljivih i postojanih materijala, što omogućava dugogodišnji pouzdan rad, bez potebe za čestim popravkama.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!