Proces organske proizvodnje i pakovanja organskog bilja

Iako se u svetu već dugo prepoznaje značaj organske proizvodnje, kod nas je tek u poslednje dve decenije ovaj način uzgajanja biljaka sve popularniji. Poljoprivredna gazdinstva koja se odlučuju da pređu na organsku proizvodnju rade to prvenstveno zbog zaštite životne sredine, ali i većeg profita.

Organska proizvodnja ima niz prednosti, a glavna su zdraviji proizvodi koji imaju bolji ukus i veću nutritivnu vrednost. Takođe, na ovaj način se štiti životna sredina, jer se prilikom organske proizvodnje ne koriste pesticidi i hemikalije koje zagađuju zemlju, vodu ili vazduh. Ona se temelji na održivom korišćenju zemljišta i održava ga plodnim dugoročno. 

Poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom svoje proizvode prodaju po znatno višoj ceni. Upravo je to jedan od razloga zašto se sve veći broj ljudi odlučuje na ovaj način proizvodnje biljaka.

Pravila koja se poštuju prilikom organske proizvodnje

Organski način proizvodnje obezbeđuje dobijanje kvalitetnih biljaka, koje su poželjne u ljudskoj ishrani jer unapređuju zdravlje, za razliku od hemijski tretiranih namirnica. Organska proizvodnja podrazumeva poštovanje određenih pravila:

 • Zabranjena je upotreba sintetičkih pesticida, herbicida i veštačkih đubriva. Umesto toga, koriste se prirodni proizvodi poput prirodnih đubriva i komposta.
 • Tlo se održava zdravim i plodnim uz pomoć različitih agrotehničkih mera kao što su okopavanje i orezivanje, setva i slično.
 • Zemljište treba da bude dekontaminirano ako su se na njemu prethodno gajili usevi koji su tretirani potencijalno štetnim hemijskim supstancama. 
 • Usevi na kojim se uzgaja organsko začinsko bilje mora biti na određenoj udaljenosti od puteva, životinjskih farmi, otpadnih voda i drugih zagađivača.
 • Zabranjeno je korišćenje genetski modifikovanih organizama u proizvodnji organske hrane.
 • Svi proizvodi moraju biti označeni kao organski i moraju biti proizvedeni u skladu s nacionalnim i međunarodnim standardima organske proizvodnje.

Koje začinsko bilje se najviše gaji u Srbiji?

Svaka začinska biljka se, pored toga što se koristi za ishranu, često koristi i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lekova i kozmetičkih preparata. Biljke koje se njaviše gaje u Srbiji su nana, kamilica, žalfija, majčina dušica, origano i lavanda.

Proizvodnja organskog začinskog bilja u Srbiji je još uvek u povoju. Postoji velika mogućnost za izvoz ovih proizvoda, ali trenutna proizvodnja nije dovoljno razvijena i ne zadovoljava potražnju tržišta. 

Ukoliko se organska proizvodnja začinskog bilja nastavi, otvaraja se mogućnost za nova poljoprivredna gazdinstva koja žele da se uključe u ovaj proces. Organsko začinsko bilje se, ukoliko ne postoji ugovor proizvođača i farmaceutskih kompanija, uglavnom prodaje na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane.

Kakve uslove zahteva uzgoj organskog začinskog bilja?

Začinsko bilje ima specifične zahteve u pogledu uzgoja, osim osnovnih uslova organske proizvodnje koje su spomenute u prethodnom delu teksta: 

 • Nana je biljka koja dobro podnosi niske temperature, čak i do -20 stepeni. Preporučuje se jesenja sadnja radi dobijanja dva košenja, a biljka se može saditi na istom mestu dve godine, nakon čega je potrebna četvorogodišnja pauza, zbog razvoja bolesti.
 • Kamilica je jednogodišnja biljka koja se može uzgajati na svim vrstama zemljišta, a optimalna temperatura za njen rast je od 20 do 25 stepeni. Setva se vrši do februara ili u jesen do kraja oktobra, a berba se određuje prema veličini cveta.
 • Žalfija je višegodišnja biljka koja dobro uspeva u usevima. Zahteva duboko preorano zemljište, i seje se u rano proleće do 15. marta. Za nicanje joj je potrebno dosta vode, a zalivanje je obavezno.
 • Origano je višegodišnja biljka koja preferira topla područja i traži dosta sunčeve svetlosti i toplote. Uspeva na svim tipovima zemljišta i ne zahteva specifičnu količinu vode, ali bolji prinos se postiže ako se navodnjava. Žetva se vrši od jula do septembra.
 • Ruzmarin je višegodišnja žbunasta biljka koja se sadi u aprilu i zahteva dobro drenirano zemljište bogato krečnjakom, toplotu i zaštitu od hladnog vetra. Manje količine lišća se mogu brati tokom cele godine, ali berba se obavlja pre cvetanja biljke.
 • Majčina dušica je puzajući grm koji voli sušu i uzgaja se na siromašnim i vodonepropusnim zemljištima koja su dobro osunčana. Tokom zime je potrebno zaštititi biljku od vetrova i hladnoće. Biljka se seje u rano proleće, a berba se može vršiti cele godine.
 • Lavanda je višegodišnji grm koji se dobro razvija na nadmorskoj visini do 1000m, a može rasti u rastresitom, dubokom i plodnom tlu, kao i na siromašnom tlu i kršu, ako su vazdušno-vodeni uslovi odgovarajući. Toleriše visoke temperature, ali i do -20 stepeni u mirovanju. Seje se u jesen ili proleće, a seče se krajem leta.

Pakovanje organskog začinskog bilja

Pakovanje organskog začinskog bilja igra ključnu ulogu u očuvanju njegove svežine i kvaliteta. Pre nego što se započne proces pakovanja, važno je da se biljke beru u odgovarajućem trenutku, a nakon toga se pažljivo peru i suše, čime se uklanja višak vlage i sprečava razvoj plesni i bakterija.

Mašine za pakovanje u vreće olakšavaju proces pakovanja organskog začinskog bilja. Ove mašine automatski uvlače bilje u vreće koje se zatim prošivaju industrijskim šivaćim mašinama. Na ovaj način se proces pakovanja olakšava i ubrzava, a omogućava da aroma i ukus biljke ostanu nepromenjivi.

Pakovanje predstavlja završni korak u procesu proizvodnje organskog začinskog bilja, a prodaja industrijskih šivaćih mašina dostupna je u Mirić servisu. 

Kvalitetno pakovanje organskog začinskog bilja povećava njegovu tržišnu vrednost i omogućava kupcima da uživaju u kvalitetnom i ukusnom začinu koji je zdrav i bezbedan za upotrebu.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!