Pakovanje kikirikija

Dok se većina poljoprivrednih gazdinstava širom Srbije bavi uzgojem tradicionalnih biljnih kultura, kao što su žitarice, neki poljoprivredni proizvođači se odlučuju za alternativnije vrste uzgoja. Razlog eksperimentalnom uzgoju biljnih kultura koje nisu tipične za naše podneblje leži u manjoj zastupljenosti proizvoda na tržištu. Naravno, ne treba zanemariti ni višu cenu otkupa koju je moguće postići.

Za gajenje kikirikija potrebna su minimalna ulaganja, a poljoprivredno gazdinstvo ceo proizvodni proces može završiti bez najma uslužnih delatnika. Nakon berbe kikirikija nema uobičajenog sušenja, kao kada je reč o žitaricama. Sledi pakovanje u vreće, uz pomoć pakerice za kikiriki. Mašina za pakovanje kikirikija je jedina veća investicija koju uzgoj zahteva. Upakovan proizvod se distribuira.

Jedan od useva koji se stidljivo probija na našem tržištu je domaći kikiriki. Posledice globalnog zagrevanja su učinile da na našem podneblju vlada sve toplija klima, koja je pogodna za gajenje ove čudnovate biljke. Dobro uspeva na plodnim i peskovitim zemljištima, kakvih ima širom Srbije i Vojvodine, a odgovaraju mu i umerene padavine, karakteristične za naše podneblje.

Karakteristike kikirikija

Iako bi mnogi pomislili da kikiriki spada u orašaste plodove, poput lešnika ili badema, zapravo je najsličniji krompiru. Kikiriki pripada mahunarkama, poput pasulja, sočiva ili graška, samo što svoje plodove razvija pod zemljom.

U pitanju je jednogodišnja biljka, koja naraste od 30 do 50cm. U periodu cvetanja cvetovi se razvijaju iznad zemlje, ali težina cveta ih vuče na dole, te poniru u zemlju gde se razvijaju i sazrevaju mahune kikirikija. Mahune su podeljene u dva segmenta i daju po dva zrna, a svako zrno je prekriveno crvenkasto mrkom opnom.

Uslovi za gajenje kikirikija

Već smo spomenuli da kikirikiju prija blaga i umerena klima, sa umerenim padavinama. Kako bi biljka rasla i pravilno se razvijala, optimalna temperatura je 21 stepen. Potrebno joj je obilje svetlosti i toplote i vlažnost, kako bi dala maksimalan rod. Idealni uslovi za gajenje ove biljne kulture mogu se postići u veštačkim sredinama, poput staklenika i plastenika, ali moguće ga je gajiti i na otvorenom, na zaklonjenom mestu.

Zemljište koje pogoduje razvoju kikirikija je plodno i rastresito, fino usitnjeno. Kisela i zbijena zemljišta mu ne odgovaraju, ali na propusnim i osunčanim mestima lepo napreduje.

Idealne kulture kao predusev kikirikiju su kukuruz, šećerna repa i povrće. U jesen se vrši obrada zemljišta, koje se ore na dubini od 35cm, dok se u proleće usitnjava uz pomoć freze.

Kikiriki se seje u aprilu ili maju, kada su temperature stabilne, a zemljište zagrejano bar na 12 stepeni. Seje se na dubini od 7-8 cm, u svaku kućicu se ubacuje po četiri zrna, a razmak između kućica treba da bude 30cm. Redovi treba da budu široko razmaknuti, na nekih 70 do 80cm. Za semeni materijal potrebno je pripremiti od 60 do 70kg semena po hektaru površine.

Nega useva

Kako bi kikiriki dao maksimalnu količinu ploda potrebno ga je kultivisati, navodnjavati i prihranjivati.

Kultivisanje se vrši tri puta – nedelju dana nakon nicanja, a druga dva puta su u razmaku od dve nedelje, dok je biljka u periodu vegetacije. Biljka se ogrće zemljom, dok je u fazi cvetanja, a u tučkovima žutih cvetova koji se saginju ka zemlji formiraju se mahune kikirikija.

Prihranjivanje biljke vrši se đubrivima koja obiluju kalijumom i fosforom ili pepelom od drveta. Navodnjavanje se vrši u sušnim periodima godine, u julu i avgustu, sem ako su leta izrazito kišovita.

Berba kikirikija

Od momenta setve do momenta kada je kikiriki spreman za berbu u proseku prođe od 4 do 5 meseci. Prilikom berbe cela biljka se vadi iz zemlje, otresa od viška zemljišta, a zatim ostavlja na strujanju vazduha, kako bi se mahune prosušile i ne bi trunule tokom skladištenja.

Da je došlo vreme za berbu znaćete po lišću biljke, koje će poprimiti žućkastu nijansu. Kikiriki se vadi po sunčanom vremenu, pre prvih mrazeva, dakle početkom oktobra.

Prosečan prinos po kućici je stotinak mahuna, odnosno 3000kg po hektaru.

Skladištenje i pakovanje kikirikija

Nakon berbe kikiriki se pakuje u plastične vreće uz pomoć mašina za pakovanje kikirikija. Pakerice za kikiriki pripadaju mašinama za pakovanje u otvorene vreće, koje automatski vrše proces uvrećavanja.

Možete se odlučiti za statičnu ili prenosnu pakericu. Prenosne pakerice su malih dimenzija i male težine i dozvoljavaju lako rukovanje. Jednostavno prinesete mašinu rubu plastične vreće, koju ona prošiva čvrstim industrijskim koncem.

Statične mašine su većih dimenzija, imaju automatsku korektivnu vagu i dozer koji sa velikom preciznoscu puni vreće unapred određenom količinom proizvoda. Idealne su za pakovanje svih vrsta praškastih, zrnastih i sitno zrnastih materijala, kakav je i kikiriki. Za pakovanje kikirikija Mirić servis preporučuje model pakerice Bruto i Mono Neto.

Pakovanje u plastične vreće čuva kikiriki tokom skladištenja od spoljašnje vlage, koju bi plod mogao da povuče. Tokom skladištenja bitno ga je čuvati na tamnom, hladnom i suvom mestu, a niska temperatura skladištenja produžava trajnost bez gubitka na kvalitetu.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!