Kako do većeg profita prodajom žitarica: Saveti za skladištenje, pakovanje i prodaju

Prodaja žitarica može doneti visok prihod, ali samo ako se prodaju u pravom trenutku. Većina poljoprivrednika zadržava deo svojih žetvenih useva za sopstvenu upotrebu, dok veći deo prodaje na lokalnom tržištu ili za izvoz.

Međutim, ako se žitarice prodaju neposredno nakon žetve, otkupna cena je najniža. Kada tržište postane preplavljeno proizvodima, veliki kupci mogu da diktiraju uslove i cenu.

Ako poljoprivrednici imaju mogućnost da sačekaju i skladište žitarice na sigurnom mestu, mogu postići mnogo bolju cenu otkupa i pravedniju nadoknadu za svoj trud i napor.

Da biste saznali kada je najbolje vreme za prodaju, kako skladištiti žitarice bez gubitka kvaliteta i da li je bolje prodati na domaćem tržištu ili za izvoz, nastavite da čitate. 

Kada je najbolje vreme za prodaju žitarica?

Period kada su žitarice deficitarnije, odnosno period setve, predstavlja najbolje vreme za prodaju žitarica. Rezerve su tada ispražnjene, a novo zrno će biti pokupljeno tek u kasno leto.

Prema podacima Produktne berze u Novom Sadu, cene pšenice i kukuruza na domaćem tržištu su pale, dok su na inostranom tržištu počele blago da rastu. Kukuruz se prodavao po ceni od 31,20 do 31,80 dinara po kilogramu bez PDV-a i od 34,32 do 34,98 dinara sa PDV-om. Sličan cenovni trend primećen je i kod pšenice, koja se prodavala po ceni od 33 do 34,50 dinara bez PDV-a, a po 36,30 do 37,95 dinara sa PDV-om.

Cene ovih žitarica i na međunarodnom tržištu imaju negativan trend od početka godine, ali su u međuvremenu počele da rastu.

Trenutne cene pšenice i kukuruza na domaćem tržištu su više nego inostrane, što nije dobra vest za izvoz. Izvoz tih žitarica iz Srbije mogao bi da krene samo ako se domaće cene nivelišu sa inostranim.

Svakako, domaći proizvođači bi trebalo da prate kretanje cena na svetskom tržištu jer će to uticati na cene na domaćem tržištu. 

Da li postoji rešenje za probleme malih proizvođača?

Poljoprivredna gazdinstva manjeg i srednjeg obima proizvodnje suočavaju se sa velikim izazovima. Već godinama se bore za svaki hektar obradive površine, koji uglavnom odu velikim poljoprivrednim proizvođačima i kombinatima.

Pored toga, mali proizvođači se suočavaju sa brojnim drugim izazovima, kao što su ograničena količina useva, dotrajala mehanizacija, atmosferske nepogode, štetočine i bolesti koje napadaju useve.

Kada dođe vreme žetve i prodaje, vesti nisu ohrabrujuće. Otkupne cene žitarica su niske, a tržište je zasićeno ponudom, što velikim kompanijama omogućava da diktiraju cene. To znači da mali proizvođači uglavnom nemaju veliki profit, čak ni nakon celogodišnjeg rada i truda.

Međutim, postoji rešenje za ove probleme. Malim proizvođačima je potrebno da sačekaju bolju otkupnu cenu koja se formira tokom zime, kada ponuda nije velika kao krajem leta. Ali da bi ova ideja bila ostvariva, zrna prvo treba osušiti, upakovati i skladištiti tako da ne izgube kvalitet.

Za to su potrebna određena ulaganja u mehanizaciju, poput mini sušare i mašine za pakovanje u džakove, kao i prostor za skladištenje. Sve to će pomoći malim proizvođačima da maksimalno iskoriste svoj potencijal i poboljšaju svoj posao.

Dakle, uz određene promene u procesu proizvodnje i prodaje, mala gazdinstva mogu efikasnije da posluju i ostvare veći profit. 

Kako pravilno skladištiti žitarice?

Na žitaricama najviše profitiraju oni koji znaju kako ih pravilno skladištiti i sačekati pravo vreme za prodaju. Međutim, skladištenje žitarica nije jednostavno, jer su one podložne atmosferskim padavinama i štetočinama, što može dovesti do gubitka kvaliteta.

Pre nego što žitarice dospeju u skladište, prostor u kome će biti smeštene treba detaljno pregledati i pripremiti. Potrebno je očistiti prostor od svih nečistoća, kao što su stara zrna, paučina i prašina, koje mogu sadržati klice i bakterije.

Insekti su često nevidljivi, jer su mali i kriju se na nepristupačnim mestima, zbog čega je dobra ideja tretirati prostor insekticidom pre unošenja novih žitarica. Čak i ako proizvodite organske žitarice, postoje sredstva koja su kontrolne organizacije dozvoljavaju, a koja će pomoći u zaštiti vaših prinosa.

Važno je pravilo da se žitarice nikada ne smeju skladištiti na betonu, jer se stvara kondenzacija koja može dovesti do razvoja gljivica i buđi, zbog čega zrno propada. Ako imate mogućnost, bolje je koristiti silose ili ambare kako bi se osigurala optimalna temperatura i vlažnost prostora za skladištenje žitarica. 

Pakovanje žitarica u džakove uz pomoć pakerica

Žitarice se obično skladište u zrnu jer je to najpraktičniji način pakovanja, osim kukuruza koji se može držati u klipovima. Ovo je zato što zrno zauzima manje prostora, te je lakše i brže za obradu mašinama za pakovanje. Pored toga, zrno je pogodno za pakovanje u džakove.

Kada se pakuju žitarice, potrebno ih je staviti u vodootporne vreće ili kontejnere. Obično se koriste vreće od 50 do 100 kg, napravljene od polipropilena ili polietilena, plastičnih materijala koji sprečavaju prodor vlage, insekata i gljivica koje bi mogle da oštete žitarice.

Pre nego što se upakuju, žitarice se moraju dobro osušiti kako ne bi upijale vlagu.

Pakovanje se sprovodi uz pomoć pakerica – statičnih mašina koje mogu samostalno obaviti ceo proces, bez potrebe za ljudskim faktorom.

Postoje različiti modeli mašina koje su pogodne za pakovanje različitih vrsta materijala – od zrnastih do praškastih. Mašine koriste plastične, tekstilne ili papirne vreće, a mogu napuniti i do 1000 džakova na sat.

Strategija prodaje žitarica za bolju cenu i veći profit

U prodaji žitarica, strateško skladištenje može doneti velike prihode, a mali proizvođači mogu postići bolje otkupne cene čuvanjem svojih žetvenih useva i prodajom u pravo vreme.

Skladištenje žitarica zahteva posebnu pažnju zbog održavanja kvaliteta zrna, a pakovanje pomoću pakerica je najbolji način da se obezbedi brzo, efikasno i kvalitetno čuvanje i transport.

Za mala gazdinstva koja se suočavaju sa izazovima u poljoprivredi, postoji rešenje koje uključuje ulaganje u mehanizaciju, prostor za skladištenje i strateški plan prodaje. Prateći globalne trendove u poljoprivredi, proizvođači mogu ostvariti veći profit i unaprediti svoj posao.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!