Proizvodnja i pakovanje hrane za kućne ljubimce

Koncept gajenja kućnih ljubimaca se drastično promenio u svega par decenija. Dok su nekada kućni ljubimci bili dvorišni psi i mačke, danas je trend držanja životinja u kućama i stanovima u naglom porastu. Vlasnici kućnih ljubimaca žele da obezbede najkvalitetnije uslove života svojim krznenim prijateljima, stoga izdvajaju velike sume novca za njihovu ishranu.

Danas na tržištu postoji beskrajno mnogo vrsta hrane za pse i mačke. Popularne granule su idealan obrok koji pruža životinjama sve potrebne hranljive materije, vitamine i minerale, potrebne za pravilan rast i razvoj. Naravno, ukoliko je reč o kvalitetnoj ekstrudiranoj hrani.

Međutim, ponuda je raznovrsna. Granule se prodaju u džakovima od 10 do 25kg, ali najveći broj ponuđenih će samo zasititi vašeg ljubimca, bez da čini dobro po njegov organizam. Jeftine hrane za kućne ljubimce obiluju sojom, pirinčem i kukuruzom, koji iako podstiču varenje, nisu dovoljni za rast i razvoj kućnih ljubimaca. Kvalitetne premium hrane za kućne ljubimce u najvećem procentu sastojaka sadrže meso ili ribu.

Prilikom kupovine suve hrane treba da izbegavate obojene granule i da obratite pažnju na njihov sastav.

Ako pak razmišljate o proizvodnji hrane za kućne ljubimce, njen sastav je ono što vas može izdvojiti na tržištu i učiniti ovaj posao izuzetno profitabilnim!

Idealan sastav hrane za kućne ljubimce

Kada predstavljate novi proizvod na već zasićenom tržištu, on treba da se izdvaja od konkurencije. Dve stavke će biti presudne da se kupci odluče za vaš proizvod – kvalitet i cena. Vlasnici kućnih pasa i mačaka spremni su da izdvoje tražene svote novca za ishranu svojih ljubimaca, ali nisu spremni da prave kompromis na kvalitetu. Stoga, ako ste novi u ovom poslu, obratite pažnju na sastav proizvoda koji ćete ponuditi.

Hrana za pse i mačke, koji su mesožderi, treba da obiluje belančevinama, mastima, ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Sastojci treba da budu pažljivo izbalansirani, kako bi podstakli rast i razvoj životinje i kako ne bi izazvali bolesti bubrega, kojima su ove životinje sklone.

Sastav hrane zavisi i od uzrasta životinje – recimo, mladom psu je potrebno više proteina nego odraslom.

Sirovine potrebne za proizvodnju su sledeće:

 • Biljne sirovine: kukuruz, kukuruzno stočno brašno, pšenično stočno brašno
 • Sirovine životinjskog porekla: brašno dobijeno iz prerade mesne industrije – jagnjeće, juneće, svinjsko, pileće ili riblje. Meso i derivati životinja se kuvaju, uklanja se suvišna masnoća, a preostali materijal se suši kako bi se dobio suvi obrok (brašno).
 • Dodaci za poboljšanje varenja i ukusa
 • Vitamini i minerali
 • Ulje životinjskog porekla kojim se granule oblažu

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce zahteva ulaganja u opremu kojom ćete proizvoditi granule. Od opreme će vam biti potrebni sledeći elementi:

 • Silosi za skladištenje sirovina
 • Sušara koja može raditi na električni pogon, ugalj ili gas
 • Dvoosovinska mešalica
 • Pužni transporter
 • Dvopužni ekstruder sa dvopužnim prekondicinerom
 • Vazdušni transporter
 • Vibro-sito
 • Omašćivač (coater)
 • Protivstrujni hladnjak
 • Mašine za pakovanje u otvorene vreće (pakerice)

Suva hrana za kućne ljubimce pravi se tako što se pomešaju suvi i vlažni sastojci. Formira se neka vrsta testa, koje se zagreva pod pritiskom. U procesu istiskivanja testo prolazi kroz mašinu za kalupe, gde se seče na sitne delove. Veličina i oblik granula variraju u skladu sa željom i specifikacijama proizvoda. Granule se hlade, suše i prskaju uljem u spreju.

Nakon što je na granule nanešen završni sloj ulja, spremne su za pakovanje.

Pakovanje hrane za kućne ljubimce

Pakovanje hrane za kućne ljubimce vrši se uz pomoć mašine za pakovanje u otvorene vreće, tzv. pakerice. Zavisno od potreba vaše proizvodnje, pakerice mogu da budu prenosne (portabl) ili statične.

Prenosne pakerice su idealne za manje obime proizvodnje. Njima rukuje osoba zadužena za pakovanje. Malih su dimenzija i nisu velike težine, što zaspolenom omogućava lako rukovanje i lako prenošenje. Zaposleni na pakovanju prinosi mašinu rubu vreće, koju ona automatski prošiva čvrstim industrijskim koncem. Pakerice podjednako čvrsto zatvaraju vreće od plastike, tkanine i papira. Čvrsto zatvaranje garantuje bezbedan transport proizvoda.

Statične pakerice su naprednija verzija mašina za pakovanje u otvorene vreće. Njihov rad je u potpunosti automatizovan. Poseduju automatsku korektivnu vagu koja precizno odmerava količinu proizvoda kojim se vreće pune. Merenje se može vršiti unapred, u mernoj kofici, ili se može meriti napunjena vreća. Pakerice za hranu za kućne ljubimce karakteriše i velika brzina rada – mogu da napune od 250 do 1500 vreća tokom sat vremena.

Mirić servis je dugogodišnji zastupnik i serviser svih modela mašina za pakovanje, a iz svoje bogate ponude, kao idealne za pakovanje hrane za kućne ljubimce, izdvaja sledeće modele:

 • Pakerice za pakovanje u Big-Bag vreće
 • Pakerice za pakovanje u otvorene vreće – Bruto
 • Pakerice za pakovanje u otvorene vreće – Mono Neto
 • Pakerice za pakovanje u otvorene vreće – Duplex Neto

Sve navedene pakerice podjednako uspešno zatvaraju natron (papirnate) i plastične (PP ili PE) vreće.

Hranu za kućne ljubimce možete ponuditi u pakovanjima od 10, 25 ili 50kg, za domaćinstva i uzgajivačnice.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!