Kako da pravilno održavate šivaću glavu za džakove i vreće?

Šivaće glave za džakove i vreće pripadaju komercijalnim, industrijskim šivaćim mašinama. Ove mašine prošivaju vreće napravljene od raznih materijala, kao što su plastične, tkani polipropilen, višeslojne papirne vreće, kompozitne vreće, jutane vreće itd.

Šivaće glave za džakove i vreće je neophodno montirati na postolje i konvejer. To će omogućiti podešavanje sistema prema visini vreće i brzini prolaska vreće kroz sistem. Dodaci kao što su uvodnici i rotirajući nož unapređuju i podržavaju rad šivaće glave.

Maksimalna brzina rada šivaće glave za džakove i vreće je 1900 rpm i ta brzina ne sme biti prekoračena, jer može dovesti do trajnog oštećenja uređaja. Minimalna dužina šava koju je moguće prošiti je 6.5 mm, dok je maksimalna dužina 12.5 mm. Za njen rad se preporučuje se trofazni motor sa minimalnom snagom od 0.37 Kw, a maksimalno 0.76 Kw. Težina uređaja je 26 kg.

Smernice za rukovanje i održavanje šivaće glave

Kako bi pravilno rukovali i održavali sistem šivaće glave za džakove i vreće potrebno vam je određeno tehničko predznanje o ovoj vrsti mašina. Šivaća glava za vreće i džakove nije samostalna mašina, stoga je pre rukovanja potrebno obratiti pažnju na obezbeđivanje pravilnog pogonskog sistema i zaštite pogonskih komponenti.

 • Pre nego počnete proces održavanja isključite mašinu i zatvorite dovod vazduha.
 • Kada je mašina uključena, dozvolite joj da radi samostalno – nema potrebe da gurate džakove i vreće kroz nju. kako biste ubrzali njen rad.
 • Šivaća glava za džakove i vreće nije pogodna za rad u blizini eksplozivnih materijala, kao što su eksplozivni gasovi, pare ili tečnosti.
 • Ako se koristi u prašnjavom okruženju neophodna je minimum IP54 električna oprema.
 • Mirić servis savetuje često čišćenje mašine, kako biste izbegli nakupljanje prašine i materijala koji mogu da uzrokuju eksploziju ili nepravilnosti u radu.
 • Ako primetite da mašina pušta i minimalnu količinu ulja, odmah obustavite njen rad i odnesite je u servis šivalica. U suprotnom može izazvati kontaminaciju proizvoda koji se nalazi unutar vreća koje se prošivaju, a ispuštanje ulja može ugroziti rad celog sistema. Servis šivalica će otkloniti kvar i omogućiti pravilan i bezbedan rad šivaće glave.
 • Unutrašnjost šivaće glave za džakove i vreće se ne sme čistiti vodom, već uljem za čišćenje!
 • Upotreba agresivnih i abrazivnih proizvoda za čišćenje može dovesti do oštećenja gumenih delova mašina za pakovanje u džakove.
 • Šivaća glava za džakove i vreće vrši standardno prošivanje sa dva konca, a preporučuje se upotreba Fischbein Premium konca koji je dostupan u više boja.
 • Ako se šivaća glava za džakove i vreće ugrađuje u drugu opremu, neophodno je instalirati sigurnosne uređaje na petljaču pogonskom štitniku.
 • Šivaća glava za džakove i vreće je pogodna za zatvaranje vreća i prošivanje materijala, papira, tepiha i sličnog. Maksimalna debljina materijala koji se može prošivati je 10mm za jutu i 8mm za mekše materijale svih vrsta. Nije pogodna za prošivanje odeće, tankih plastičnih i papirnih vreća.
 • Nemojte stavljati metalne predmete u oblast prošivanja.
 • Pobrinite se da prste uvek držite podalje od igle, petljača i noža i ne rukujte mašinom bez potrebne zaštite.
 • Pre nego pristupite čišćenju i održavanju mašine uverite se da je isključena.

Podmazivanje šivaće glave

Šivaća glava je fabrički napunjena sa 0.95l ulja. Pre puštanja u rad potrebno je proveriti količinu ulja u mašini i da li ulje negde curi. Pokazivač pritiska bi trebao da pokazuje pritisak između 15 PSI (1 bar) i 24 PSI (2.8 bara). Ako je pritisak mašine ispod 15 PSI nemojte pokretati mašinu.

Filter ulja je potrebno menjati na svakih 1500 sati rada, a ulje je potrebno menjati na 500 sati rada (ili po potrebi). Tokom rada mašine proveravajte pritisak i nivo ulja.

Svakodnevno održavanje

Mašina za pakovanje u džakove zahteva svakodnevno održavanje, kako bi njen rad bio besprekoran i kako bi se predupredili kvarovi. Mirić servis preporučuje da se mašina svakog dana čisti od prašine, vakuum čistačem (usisivač) ili vazduhom pod pritiskom. Pre puštanja mašine u rad treba proveriti sve zaptivače zbog curenja ulja. Redovno podmazivanje noževa i nosača papučice je obavezno.

Pri svakodnevnom korišćenju mašina za pakovanje u džakove treba da bude startovana u kratkim intervalima od 2-3 sekunde, dok ne bude postignut ispravan pritisak ulja. Mašini treba dopustiti da se zagreje par minuta, pre početka prošivanja vreća. Ukoliko se mašina za pakovanje u džakove nalazi u hladnom okruženju takođe je neophodno dopustiti joj da se zagreje, proveriti nivo i pritisak ulja i sigurnosne naprave na mašini. Ako mašina duže vreme nije bila u upotrebi, pre početka rada zamenite ulje, a onda postupite po gore opisanoj proceduri.

Izaberite željeni jezik:

Kliknite ovde pozovite nas!